Vianočka

Vianočka



Vianočka z obchodu mi nikdy nechutila. Vždy mi tá chuť prišla taká nijaká a tak som taký druh pečiva vôbec nejedla. Minule ma napadlo, že dám šancu domácej a teda to je niečo iné. Chutila tak ako brioška a tým, že som použila pravú bournon vanilku, jej chuť bola vynikajúca. Recept je jednoduchý, teda mal by ho zvládnuť každý.


Čo budeme potrebovať?
  • 600 g hladkej múky
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 180 g rozpusteného masla
  • 2 žĺtky
  • 4 lyžice medu
  • 1 lyžička vanilky
  • 3 pl trstinového cukru
Kvások:
  • 30 g droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 50 ml vlažného mlieka
  • vajce na potretie
  • mandle

V hrnci si ohrejeme mlieko a pridáme med. Mlieko s medom má mať izbovú teplotu. V miske si zmiešame droždie, cukor a mlieko. Kvások necháme postáť približne 10 minút. Zatiaľ si v druhej mise zmiešame múku, cukor, žĺtky, vanilku, rozpustené vychladené maslo a nakoniec kvások a mlieko s medom. Potom všetky suroviny premiešame a vytvoríme hladké nelepivé cesto. Cesto necháme nakysnúť približne 1 hodinu. Po hodine cesto preklopíme na dosku, nemalo by sa lepiť, ak áno namiesto múky si dosku pretrite trochou masla. 

Cesto rozdelíte na 6 rovnakých častí. Z týchto častí sa buď rozhodnete urobiť dve vianočky tak, že s troch prameňov zapletiete vrkoč alebo sa potrápite a vytvoríte vianočku zo šiestich prameňov. Postup pletenia zo 6 prameňov sem nebudem písať, keďže sa priznám, že som si to napozerala na YouTube, kde nájdete postup ako zapletať vianočku. Ak vianočku máte zapletenú, preložte ju na plech vystlaný pečiacim papierom. 

Vianočku som nechala 20 minút nakysnúť. Potom som ju potrela rozšľahaným vajcom a posypala mandľami. Pečieme v rúre najprv na 200 stupňov približne 10 minút a potom stíšime na 180 stupňov a pečieme ďalších 25 minút. Treba sledovať počas pečenia.

Ak by ste sa tento recept rozhodli vyskúšať, dajte mi vedieť ako dopadol :) 



Foodworld by susszie❤


Komentáre