Zemiakové mini žemle
Zemiakové mini žemle sa dokonalo hodia na oslavu, či pre návštevu ktorú chcete prekvapiť niečím zaujímavým. Ja som tento recept robila na Silvestra a myslím, že mal úspech, pretože sa zjedli všetky z čoho sa teším :) Je to taká párty chuťovka a naplniť si ich môžete čím len chcete. Ja som zvolila totálnu klasiku, vegánske maslo, šunka/ proscciutto, vegánsky syr, uhorky a červená paprika. Asi si poviete, že zvláštna kombinácia šunka a vegánsky syr s maslom :D ale sme so sestrou alergické na laktózu, preto to riešime takto.
Čo budeme potrebovať?
- 500 g špaldovej hladkej múky
- kvások ( 200 ml rastlinného mlieka, 30 g droždia, 1 lyžička cukru)
- 2 vajcia
- 2 lyžičky soli
- 50 ml roztopeného vychladeného masla
- 4 väčšie zemiaky
- Ako prvé si v miske pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru. Kvások prikryjeme a necháme na teplom mieste. Používam rastlinné mandľové mlieko, ak nemáte alergiu kľudne použite klasické, ale ide to pekne aj s rastlinným mliekom.
- Nezabudneme na zemiaky, ktoré klasicky uvaríme v šupke v slanej vode. Po uvarení ich ošúpeme, popučíme vidličkou a necháme vychladiť.
- V druhej mise pripravíme múku, roztopené vychladené maslo a vajcia. Do tejto zmesi vlejeme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Až asi tak v polke miesenia zvyknem pridať soľ. Potom pokračujeme vo vypracovaní hladkého nelepivého cesta. Upozorňujem na vychladené maslo a vlažné mlieko. Ak by boli tieto suroviny príliš teplé, cesto by nemuselo dobre nakysnúť.
- Cesto necháme kysnúť cca 2 hod.
- Po vykysnutí cesto preložíme na múkou posypanú dosku a cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Na cesto „natrieme“ zemiaky. V tejto fáze som zemiaky ešte trochu okorenila soľou a potom cesto preložíme ako lístkové. Necháme prikryté kysnúť 20 minút.
- Potom si opäť cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 cm a z toho cesta okrúhlou formou, priemer cca 5 cm, vykrajujeme okrúhle žemle. V podstate je to postup ako pri pagáčikoch, ale cesto sa preloží len raz, aby nám nevznikalo vrstvenie. Vznikne len jedna vrstva ako môžete vidieť na obrázku.
- Takto vykrojené mini žemle preukladáme na plech s pečiacim papierom. Necháme ďalších 20 min. nakysnúť a potom už len potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme na 200°C cca 20-25 min. Treba sledovať počas pečenia.
- Po upečení ich necháme vychladnúť a potom už len naplníme.
Foodworld by susszie ❤
Krásne 😊 koľko kusov rosím vyjde z tejto dávky?
OdpovedaťOdstrániť