Domáci rožok

Domáci rožok




Čo budeme potrebovať?
  • 650 g hladkej špaldovej múky
  • 35 g droždia
  • 1 pl cukru
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 60 ml oleja
  • 0,5 lyžice masti
  • 200 ml vlažnej vody
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce na potretie

Čas pečenie: 15 minút



Postup:

1. V mise zmiešame všetky suroviny okrem soli, premiešame a necháme postáť 15 minút. Potom pridáme soľ a vymiesime nelepivé cesto. Treba sa pohrať s vymiesením, aby sme dostali krásne cesto, ktoré nebude tuhé. Potom necháme cesto kysnúť 1 hodinu. Počas tejto hodiny cesto raz preložíme, tak že si ruky namočíme do studenej vody. 

2. Po hodine cesto preklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na približne 15-18 rovnakých častí. Z týchto častí vytvarujeme guľky a necháme 10 minút nakysnúť. Potom si zoberieme guľku a rozvaľkáme ju len do 2/3. Teda 1/3 ostane nevyvaľkaná a 2/3 cesta rozvaľkáme a zatočíme smerom od nerozvaľkanej časti, tak aby sme vytvorili rohlík. 

3. Rožky ukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom, necháme ich 15 minút nakysnúť a potom potrieme rozšľahaným vajcom. Rúru si predhrejeme na 220°C a pečieme približne 15 minút. Do dopečení pokropíme vodou.



Rožky som robila prvýkrát, preto ich tvar je nedokonalý, ale chuťovo boli výborné.



Foodworld by susszie❤


Komentáre