Domáci rožok
|
Čo budeme potrebovať?
Postup:
Foodworld by susszie❤
- 650 g hladkej špaldovej múky
- 35 g droždia
- 1 pl cukru
- 2 lyžice trstinového cukru
- 60 ml oleja
- 0,5 lyžice masti
- 200 ml vlažnej vody
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 vajce na potretie
Čas pečenie: 15 minút
Postup:
1. V mise zmiešame všetky suroviny okrem soli, premiešame a necháme
postáť 15 minút. Potom pridáme soľ a vymiesime nelepivé cesto. Treba sa
pohrať s vymiesením, aby sme dostali krásne cesto, ktoré nebude tuhé.
Potom necháme cesto kysnúť 1 hodinu. Počas tejto hodiny cesto raz
preložíme, tak že si ruky namočíme do studenej vody.
2. Po hodine cesto preklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na približne 15-18 rovnakých častí. Z týchto častí vytvarujeme guľky a necháme 10 minút nakysnúť. Potom si zoberieme guľku a rozvaľkáme ju len do 2/3. Teda 1/3 ostane nevyvaľkaná a 2/3 cesta rozvaľkáme a zatočíme smerom od nerozvaľkanej časti, tak aby sme vytvorili rohlík.
3. Rožky ukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom, necháme ich 15 minút nakysnúť a potom potrieme rozšľahaným vajcom. Rúru si predhrejeme na 220°C a pečieme približne 15 minút. Do dopečení pokropíme vodou.
Rožky som robila prvýkrát, preto ich tvar je nedokonalý, ale chuťovo boli výborné.
2. Po hodine cesto preklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na približne 15-18 rovnakých častí. Z týchto častí vytvarujeme guľky a necháme 10 minút nakysnúť. Potom si zoberieme guľku a rozvaľkáme ju len do 2/3. Teda 1/3 ostane nevyvaľkaná a 2/3 cesta rozvaľkáme a zatočíme smerom od nerozvaľkanej časti, tak aby sme vytvorili rohlík.
3. Rožky ukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom, necháme ich 15 minút nakysnúť a potom potrieme rozšľahaným vajcom. Rúru si predhrejeme na 220°C a pečieme približne 15 minút. Do dopečení pokropíme vodou.
Rožky som robila prvýkrát, preto ich tvar je nedokonalý, ale chuťovo boli výborné.
Foodworld by susszie❤
Komentáre
Zverejnenie komentára