Babka
Minulý víkend, aj keď sa snažím stravovať zdravo som si povedala, že vyskúšam urobiť niečo z kysnutého cesta aaa tak ma napadlo urobiť Babku. Je to taká rýchlovka ale super ku káve, či mlieku. Nebabrete sa s tým, máte ju raz dva hotovú, hlavne keď chcete ohúriť návštevu kysnutým koláčom ale nemáte čas babrať, samotná príprava vám veľa času nezaberie.
Náplň si môžete zvoliť akú len chcete, podľa mňa naj je horká čokoláda s kúskami mandlí, ale môžete zvoliť aj nutellu, alebo iné orieškové, či čokoládové krémy, posypať kokosom alebo ovocím, je to už na vašej fantázií. Ja som zvolila klasiku, pretože milujem horkú čokoládu, použila som 70% od Lindt. Z 500 g múky mi vyšli dve Babky, jednu som navrchu posypala posýpkou, ktorú som urobila z trstinového cukru, polohrubej múky a 20 g masla, a druhú som posypala nasekanými para orechami.
Čo budeme potrebovať?
- kvasok ( 250ml mandľového mlieka, 30g droždia, 1 lyžička cukru)
- 500 g hladkej múky
- 70 ml vlažného mandľového mlieka
- 1 vajce
- 1 žltko
- 50 g masla
- 5 lyžíc trstinového cukru
- 1 roztopenú čokoládu/čokoládový krém
- trochu nasekaných mandlí
- na potretie 1 rozšľahané vajce
Postup :
- Z múky, kvásku, žĺtka, vajca, masla, mlieka a cukru si urobíme nelepivé vláčne cesto, ktoré necháme nakysnúť cca 1,5 hod.
- Potom si cesto rozdelíme na dve polky.
- Obidve polky rozvaľkáme ( nie veľmi natenko) a potrieme rozpustenou čokoládou alebo čokoládovým krémom, ja som ho posypala aj trochu manľami.
- Potreté cesto zrolujeme ako roládu. Cesto potom prerežeme pozdĺžne napolku.
- Z prerezaného cesta nám tak vznikli dve časti, z ktorých urobíme „vrkoč“.
- Takto urobený vrkoč preložíme do vymastenej formy ( forma na chlieb, obdllžníkova cca 30 cm) a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme na 200° cca 40 min ( záleží podľa rúry), niekto pečie aj dlhšie, treba si to odsledovať.
Komentáre
Zverejnenie komentára