Kysnuté taštičky

 Kysnuté taštičky





Ak máte chuť na klasiku, tak vyskúšajte môj recept  na plnené taštičky. Z času na čas upečiem tieto kysnuté taštičky a vždy sa zjedia veľmi rýchlo :)  Sú vláčne, vôbec nie sú suché a plnku si môžete zvoliť podľa vlastnej chuti. U nás vedú tvarohové a lekvárové. Moja verzia je z bezlaktózového tvarohu a rastlinného  mlieka, na kvalite to však nič nemení. 
Tvar tejto buchty získate, ak štvorček rozrezaného cesta čo najtenšie rozvaľkáte. Rozvaľkaný plát potriete lekvárom, potom zatočíte do rolky, rolku rozrežete na dve časti pozdĺžne a z roliek následne uletiete vrkoč. Potom vrkoč zatočíte okolo seba, čím dostanete tento tvar. 



 Čo budeme potrebovať?
  • kvasok ( 250ml kokosového mlieka, 30g droždia, 1 lyžička cukru)
  • 400 g hladkej múky + 100g polohrubej múky
  • 70 ml  kokosového mlieka ( izbovej teploty)
  • 1 vajce
  • 1 žltko
  • 50 g masla
  • 6 lyžíc trstinového cukru
Plnka
  • lekvár
  • 120 g tvahoru
  • 2 lyžice cukru
  • na potretie 1 rozšľahané vajce  
  • 1 lyžica roztopeného masla


Postup :
  1. Z múky, kvásku, žĺtka, vajca, masla, mlieka a cukru si urobíme nelepivé vláčne cesto, ktoré necháme nakysnúť cca 1,5 hod.
  2. Zatiaľ si pripravíme tvarohovú plnku, jednoducho spojením tvarohu a cukru ( predtým som zvykla dávať aj jedno vajce, no tento krát som skúsila bez a vôbec to nevadilo).
  3. Cesto si po vykysnutí rozdelíme na dve časti. 
  4. Tieto časti si vyvaľkáme na pomúčenej doske ( cca 1 cm ) a rozrežeme na rovnomerné štvorce.
    Na každý štvorček dáme lyžicu tvarohovej plnky alebo lyžicu lekváru, podľa chuti a zabalíme.  Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a ešte 10 minút necháme podkysnúť.
  5. Potom potrieme najprv roztopeným maslom a potom rozšľahaným vajcom.
  6. Pečieme cca 25 min 180° ( odporúčam počas pečenia sledovať ).
  7. Po vychladnutí podávame posypané práškovým cukrom.



Foodworld by susszie❤

Komentáre