Zemiakové mini žemle

Zemiakové mini žemle 



Zemiakové mini žemle sa dokonalo hodia na oslavu, či pre návštevu ktorú chcete prekvapiť niečím zaujímavým. Ja som tento recept robila na Silvestra a myslím, že mal úspech, pretože sa zjedli všetky z čoho sa teším :) Je to taká párty chuťovka a naplniť si ich môžete čím len chcete. Ja som zvolila totálnu klasiku, vegánske maslo, šunka/ proscciutto, vegánsky syr, uhorky a červená paprika. Asi si poviete, že zvláštna kombinácia šunka a vegánsky syr s maslom :D ale sme so sestrou alergické na laktózu, preto to riešime takto.

Čo budeme potrebovať?
  • 500 g špaldovej hladkej múky
  • kvások ( 200 ml rastlinného mlieka, 30 g droždia, 1 lyžička cukru)
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky soli
  • 50 ml roztopeného vychladeného masla
  • 4  väčšie zemiaky
Postup:
  1.  Ako prvé si v miske pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru. Kvások prikryjeme a necháme na teplom mieste. Používam rastlinné mandľové mlieko, ak nemáte alergiu kľudne použite klasické, ale ide to pekne aj s rastlinným mliekom.
  2. Nezabudneme na  zemiaky, ktoré klasicky uvaríme v šupke v slanej vode. Po uvarení ich ošúpeme, popučíme vidličkou a necháme vychladiť.
  3. V druhej mise pripravíme múku, roztopené vychladené maslo  a vajcia. Do tejto zmesi vlejeme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Až asi tak v polke miesenia zvyknem pridať soľ. Potom pokračujeme vo vypracovaní hladkého nelepivého cesta. Upozorňujem na vychladené maslo a vlažné mlieko. Ak by boli tieto suroviny príliš teplé, cesto by nemuselo dobre nakysnúť.
  4. Cesto necháme kysnúť cca 2 hod.
  5. Po vykysnutí cesto preložíme na múkou posypanú dosku a cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Na cesto „natrieme“ zemiaky. V tejto fáze som zemiaky ešte trochu okorenila soľou a potom cesto preložíme ako lístkové. Necháme prikryté kysnúť 20 minút.
  6. Potom si opäť cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 cm a z toho cesta okrúhlou formou, priemer cca 5 cm, vykrajujeme okrúhle žemle. V podstate je to postup ako pri pagáčikoch, ale cesto sa preloží len raz, aby nám nevznikalo vrstvenie. Vznikne len jedna vrstva ako môžete vidieť na obrázku.
  7. Takto vykrojené mini žemle preukladáme na plech s pečiacim papierom. Necháme ďalších 20 min. nakysnúť a potom už len potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme na 200°C cca 20-25 min. Treba sledovať počas pečenia.
  8. Po upečení ich necháme vychladnúť a potom už len naplníme.







Foodworld by susszie ❤

Komentáre

Zverejnenie komentára