Moravské koláče
Čo budeme potrebovať?
Kvások:
- 35 g droždia
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 lyžička cukru
- 600 g hladkej múky ( použila som Babičkinu voľbu na kysnutie )
- 50 ml mandľového mlieka ( vlažné)
- štipka soli
- 5 lyžíc cukru ( individuálne podľa toho ako to chcete sladké)
- 2 žĺtka
- 1 lyžica zmäknutého masla
- pripravený kvások
- 1 vajce na potretie
- 250 g tvarohu jemného
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru
- trochu citrónovej šťavy
- jahody
- slivkový lekvár
- Do misky vylejeme mlieko, rozdrobíme droždie, pridáme cukor, zamiešame a necháme 10-15 min. kvasiť.
- Zatiaľ si do druhej väčšej misy vysypeme múku, cukor, soľ, pridáme žĺtky, maslo, vlažné mlieko a tak pridáme kvások. Z ingrediencií vymiesime vláčne nelepivé cesto. Ak to máme, tak cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1 hod. -1,5 hod.
- Potom cesto preklopíme na pomúčenú dosku. Ja som si cesto rozdelila na dve časti, pričom druhú časť som nechala odpočívať v mise a prvú časť som vyvaľkala na hrubku cca 0,5 cm. Z rozvaľkaného cesta vykrojíme kolieska o priemere 8 cm. Ja som kolieska potom pozatláčala pohárikom, ktorého spodná časť mala priemer cca 4-5 cm, tak aby sa vám vytvorila priehlbinka na plnku.
- Kolienka poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- To isté potom spravíme s druhou časťou cesta
Plnka:
- Tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním cukru klasického,vanilkového a trochou šťavy s citróna. Na niektoré som dala tvarohovú plnku a pokrájané jahody, ktoré som trochu posypala práškovým cukrom. Slivkový lekvár je sám o sebe hutný a sladký.
Plnenie moravských koláčov
- Ak sme si plnky pripravili, tak do každej priehlbinky naukladáme plnku ( ak sa vám medzitým čo ste pripravovali plnku, priehlbinky v kolieskách stratili, ešte raz ich pohárikom pozatláčajte, je to preto, aby sa plnka pri pečení neroztiekla).
- Ak to máme okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom. Takto pripravené koláče necháme nakysnúť ešte cca 10 min. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 200°C.
- Pečieme cca 20-25 min.
- Ak pekne zahnedli, sú hotové ( každá rúra pečie inak, treba dávať pozor)
- Koláče som nakoniec posypala práškovým cukrom.
Ak sa Vám recept páčil a moravské koláče vyskúšate, dajte mi vedieť ako sa podarili a chutili :)
Foodworld by susszie ❤
Komentáre
Zverejnenie komentára