Simit

Simit



Čo budeme potrebovať?
  • 600 g hladkej múky
  • 30 g droždia
  • 1 čl cukru
  • 300 ml vlažnej vody
  • 2 čl soľ
  • 2 vajcia
  • 1 pl zmäknutého masla
  • 1 vajce na potretie
  • sezam 

Na fotke vidíte simit ale taktiež aj mini ,,pizze“, ja som urobila totiž viac cesta a tak sme mali aj takého rýchle mini ,,pizze“ bez paradajkového základu, pretože som ho doma akurát nemala, tak som na nich poukladala len mozzarellu, paradajky bazalku, šunku a druhou variantou bola mozzarella, cibuľa, pancetta.

Postup:
  1. V mise zmiešame múku, rozdrobené droždie a cukor.  Potom pridáme vlažnú vodu, maslo, vajcia a vymiesime nelepivé cesto. Vo fáze, keď cesto miesime a suroviny sú už prepojené, až vtedy pridáme soľ.
  2. Hladké nelepivé cesto necháme kysnúť na teplom mieste cca 2 hod.
  3. Potom cesto preklopíme na pomúčenú dosku a z cesta vytvarujeme cca 16 menších guliek, ktoré potom necháme odpočívať 10 min.
  4. Po 10 minútach ich  rozvaľkáme  na tvar tyčiniek“ / pásiky s hrúbkou cca 1,5 cm. Tieto pásiky necháme tiež 10 min odpočívať. Postup ako vytvoriť simit je, že dve pásiky zapletieme jedno o druhé ako pletenec ( nie vrkoč ) a stočíme do kruhu, konce zatlačíme, aby sa simit nerozplietol. Na fotke možno vidieť, že som urobila rôzne veľkosti, záleží na vás, či ich chcete menšie alebo väčšie. 
  5. Potom ich už len preložíme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a necháme 20 min. odpočívať, rúru zatiaľ predhrejeme na 200°C.
  6. Simit pečieme cca 25 min dozlatova.
 Foodworld by susszie❤

Komentáre