Simit
Čo budeme potrebovať?
- 600 g hladkej múky
- 30 g droždia
- 1 čl cukru
- 300 ml vlažnej vody
- 2 čl soľ
- 2 vajcia
- 1 pl zmäknutého masla
- 1 vajce na potretie
- sezam
Na fotke vidíte simit ale taktiež aj mini ,,pizze“, ja som urobila totiž viac cesta a tak sme mali aj takého rýchle mini ,,pizze“
bez paradajkového základu, pretože som ho doma akurát nemala, tak som
na nich poukladala len mozzarellu, paradajky bazalku, šunku a druhou
variantou bola mozzarella, cibuľa, pancetta.
- V mise zmiešame múku, rozdrobené droždie a cukor. Potom pridáme vlažnú vodu, maslo, vajcia a vymiesime nelepivé cesto. Vo fáze, keď cesto miesime a suroviny sú už prepojené, až vtedy pridáme soľ.
- Hladké nelepivé cesto necháme kysnúť na teplom mieste cca 2 hod.
- Potom cesto preklopíme na pomúčenú dosku a z cesta vytvarujeme cca 16 menších guliek, ktoré potom necháme odpočívať 10 min.
- Po 10 minútach ich rozvaľkáme na tvar „tyčiniek“ / pásiky s hrúbkou cca 1,5 cm. Tieto pásiky necháme tiež 10 min odpočívať. Postup ako vytvoriť simit je, že dve pásiky zapletieme jedno o druhé ako pletenec ( nie vrkoč ) a stočíme do kruhu, konce zatlačíme, aby sa simit nerozplietol. Na fotke možno vidieť, že som urobila rôzne veľkosti, záleží na vás, či ich chcete menšie alebo väčšie.
- Potom ich už len preložíme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a necháme 20 min. odpočívať, rúru zatiaľ predhrejeme na 200°C.
- Simit pečieme cca 25 min dozlatova.
Komentáre
Zverejnenie komentára